How I Lost 10 pounds – Working out, Fun Cardio Workouts, Motivation … (PART 3)

Třetí, poslední část série How I Lost 10 pounds – dneska o cvičení 🙂
The third and the last part of the serie How I Lost 10 pounds – today about working out 🙂


If You Hate Cardio …
Určitě nejsem sama, kdo nerad dělá kardio. Osobně miluju pilates a jógu a většina mého cvičení se skládá právě ze “zpevňovacích” cviků ve stylu pilates. Na angličáky, high knees a podobně moc nejsem. Nicméně je kardio stále nejlepším spalovačem kalorií a tuků.

Začněme tím, co je to vlastně kardio. Kardio je aktivita, při které se vám zrychlí dech a zvýší tepová frekvence. Když se dostanete do kardio zóny, poznáte to tedy celkem snadno – jste udýchaní, začínáte se potit … Díky tomu pálí tělo velké množství kalorií a kardio se tak stává ideálním typem cvičení, pokud chcete zhubnout. Pokud posilujete, můžete mít vytvarované svaly, ale je možné, že je ani neuvidíte právě proto, že vám je překrývá vrstva tuku. Ale co když vás to skákání a běhání prostě nebaví a dělat to nechcete?
Vykašlete se na klasické kardio workouty. Nenuťte se do ničeho co vás nebaví. Stejně byste u takového cvičení dlouho nevydrželi a akorát by vám to mohlo celkově zprotivit jakékoliv cvičení, takže by se mohlo stát, že byste se za chvíli vrátili k válení doma na gauči.

I guees I’m not the only one who hates cardio. Personally I love pilates and yoga and most of my workouts are made of toning exercises in style of pilates. I’m not really fan of burpees, high knees, etc. Anyway cardio is the best calories and fat burner.

Let’s start with what the cardio is. Cardio is ana activitiy, that speed up your breath and gets your heart rate up. If you get into the cardio zone, you recognize it easily – you’re scant of breath, you’re sweating … Due to this, your body burns a lot of calories and the cardio is becomminig the perfect type of workout for when you want to lose weight. If you do strenght exercises, you can build muscles, but it’s possible that you won’t even see them, because they are covered with a layer of fat. But what should you do if you really don’t want to do that jumping and running?
Forget about the classical workouts. Don’t force yourself to something you don’t want to do. You wouldn’t stick to it for a long time anyway and it could only disgust any exercising, so you would maybe come back to wallowing on the couch.



Fun Cardio Ways

Jak už jsem řekla, kardio je přesto velmi účinné a neměli byste ho úplně vynechávat. Možná ale ani nevíte, co všechno se za kardio počítá a možná že najdete něco, co by vás skutečně bavilo. Kromě cyklistiky, běhu, plavání nebo míčových sportů si můžete místo kardia jít intenzivně zahrát třeba frisbee, tenis, skákat na švihadle, tancovat, skákat na trampolíně, dělat hula hooping  … Nezapomínejte na to, že byste se při kardiu měli zapotit a zadýchat. Pokud se vám tohle stane třeba u luxování, malování stěn v pokoji, pobíhání po obchodech při každodenním dobíhání na autobus – gratuluji, to je váš kardio workout.

Pokud jste ochotni dělat i známé kardio cviky, zkuste je alespoň různě kombinovat se cviky, které vám tolik nevadí. Třeba udělejte pár angličáků a potom posilujte, nebo cvičte váš obvyklý workout a proložte ho vždycky pár minutami joggingu. Udělejte ze cvičení kreativní činnost, upravte si vaši “workout routine” tak aby vás bavila a tuky se budou pálit skoro samy 🙂

As I said, cardio is very effective and you shouldn’t acoid it completely. Maybe you don’t even know what counts as cardio and maybe you will find something you’ll really enjoy. It’s not only cycling, running, swimming or ball games. Frisbee, tennis, jumping rope, dancing, trampoline jumping or hula hooping count as cardio as well …
Don’t forget that you should sweat and breath fast during your cardio workout. If you feel like this when you’re vaccuming, painting the walls in your room, running in a shopping mall or daily running late for a bus – congratulations then, that was you cardio workout.

Cute Clothes

Co si budeme povídat, přece jen cvičit ve vytahaných teplákách a starém tričku nemotivuje člověka tak, jako když na sobě má pěkné sportovní oblečení. Ideální je nosit oblečení, které vám obepíná postavu a vy vidíte všechny svaly – i tuky, kterých se chcete zbavit. Neříkám, že musíte mít drahé značkové oblečení (nevím jak vy, ale já osobně bych si sportovní podprsenku Nike za 1500,- nekoupila #soc), ale kupte si barevné, veselé sportovní oblečení třeba v H&M, nebo i F&F a Lidlu mívají občas pěkné kousky 🙂 (A upřímně, i když může nakupování oblečení v supermarketu znít jako záležitost pro socky, kvalita sportovního vybavení v Lidlu se dá srovnat i se značkovým vybavením z obchodů jako je Hervis, Sportissimo apod.)

Let’s be real, if you workout in old pants and tee, it won’t motivates you like if you wore some nice sporty clothes. The perfect clothes are those that perfectly fit you and you see every muscle – and also all the fat you wan’t to get rid of. I’m not saying that you have to wear expensive clothes (i don’t know about you but I would’t buy Nike sport bra for 60$), but I recommend you to buy colourful, fun clothes in H&M or also in F&F or Lidl they have really nice pieces 🙂 (And honestly, buying clothes in supermarker may look like a matter of poor people, but the sport equipment in Lidl has a quality comparable with the branded equipment from shops like Hervis of Sportissimo)

Workout Regularly

Největší chyba, kterou jsem ze začátku dělala, bylo nárazové cvičení. Jeden den jsem cvičila jako blázen, přetáhla jsem si všechny svaly a druhý den mě bolelo celé tělo, takže jsem se nemohla skoro postavit. Blbost, blbost, blbost. Je lepší cvičit pouhých deset minut denně, ale KAŽDÝ den, než to jednou přehnat a potom se několik dní jenom válet a stěžovat si, jak vás bolí každý pohyb. Ideální je cvičit alespoň půl hodiny, protože po dvaceti minutách tělo začne teprve spalovat tuky. Také je dobré udělat si třeba jednou za týden odpočinkový den, kdy necháte svému tělu prostor pro regeneraci a odpočinek.

The biggest mistake I used to do, was exercising irregularly. One day I did an insane workout and the next day I had strained muscles, pain in every part of my body and I couldn’t almost stand up. Crap, crap, crap. It’s better to workout only ten minutes a day, but EVERY day, then overdo it one day and then few days just lie in your bed and complain about how every move hurts. Ideally you should workout at least half an our, because after twenty minutes the body starts burning fat. Also it’s good to have one rest day a week, when you let your body regenerate and relax.

Nezapomínejte, že naše tělo dokáže vydržet téměř cokoliv – musíte o tom přesvědčit jen svoji mysl! Cvičení je především o vašem vlastním odhodlání, motivaci, disciplíně a vytrvalosti …
Don’t forget that our bodies are capable of almost anything – it’s you mind you have to convince ! Working out is mosly about your determination, otivation, discipline and endurance …

Přeju vám zdravý, krásný a spokojený životní styl ❤
Wish you healthy, beautiful and happy life ❤

10 thoughts on “How I Lost 10 pounds – Working out, Fun Cardio Workouts, Motivation … (PART 3)

  1. Kenzi

    Moc pěkný článek! 🙂 I když nejsem taky velký fanoušek kardia, stejně ho cvičím. Angličáky nesnáším, ale furt je to nejúčinější cvičení. Na kardia můžu jen doporučit blogilates. Účinná cvičení a hlavně strašně zábavná! 😀

    Like

  2. Adéla Skládalová

    Díky 🙂 Jojo, nezapíram, že jsou velmi účinné 😀 ale stejně se jim vyhýbat. Radši cvičím tak, aby mě to bavilo a abych měla z pohybu radost 🙂 Blogilates mám ráda, i když teď radši cvičím sama a workouty si přizpůsobuji podle sebe 🙂

    Like

  3. S.

    Bezvadný článek, úplně mě motivoval, abych od zítra začala, v tom vedru to není nic moc, ale člověk se o to rychleji začne potit. 🙂

    Like

Leave a comment