How I Lost 10 Pounds – Diet Plan Changes (PART 2)

Dnešní článek je pokračováním článku o mé “fitness cestě” …
Today’s post is going to be the second part of my “fitness journey story” …


Calories vs. Nutritional Values
Když jsem začala cvičit, zajímala jsem se o kalorie. Věřila jsem tomu, co se píše na tolika stránkách na internetu – jde jen o to, mít větší energetický výdej než příjem. A tak jsem se snažila alespoň přibližně určit kalorie téměř každého jídla, které jsem snědla. Neberte to prosím tak, že jsem se v jídle nějak výrazně omezovala. K tomu nikdy nedošlo a nejspíš ani nikdy nedojde. (Proč? Protože mám ráda jídlo, tečka.) Ale ospravedlňovala jsem si tak všechny ty svoje čokoládové tyčinky a sušenky – prostě jsem si řekla, že když má tyčinka 200 kalorií, můžu jí pokrýt kalorický příjem určený na svačinu a mezi snídaní a obědem si dát prostě jen tuto tyčinku a můj jídelníček bude pořád zdravý.

When I started working out, I was interested in calories. I believed that fact I read on so many sites on the internet – you just need to burn more calories than is your calories intake. So I tried to guess at least the calories of every single meal I ate. I don’t mena that I limited myself somehow. That never happened and that will probably never happen in future. (Why? Because I just like food, fullstop.) That way I just apologized all the chocolate bars and cookies I ate – I just though that when the bar has 200 calories, it can cover the calories intake for snack and so I will just eat that bar and nothing else between the breakfast and lunch and my diet will be still healthy.

Blbost.
Nonsense.


 

Ne každých sto kalorií je stejných. A rozhodně na vás bude mít jiný účinek, když sníte půlku mléčné čokolády a nebo mísu plnou ovoce. Nezáleží vždy jen na kaloriích, ale také na ostatních výživových hodnotách. Některé potraviny nehledě na jejich energetickou hodnotu a obsah tuků urychlují metabolismus a místo přibírání naopak spalují tuky. Příkladem je například arašídové máslo, ze kterého při jeho 600 kaloriích na 100 gramů a velkému obsahu tuků může jít strach. Pokud ho ale nejíte každý den lžicí (jako občas já), díky zdravým tukům vám hubnutí naopak usnadní.

Not every hundered calories are same. And if you eat half of milk chocolate it will affect you different way than when you eat a big bowl full of fruit. The calories are not the only thing you should care about, the other nutritional values are much more imporant. Some food, regardless of their energetic value and fat, speed up the metabolism and instead of gaining weight, they burn fat. For example the peanut mutter that has over 600 calories per 100 grams and has a lot of fat can sound a bit scary. But if you don’t eat it just with tablespoons every day (I admit I do this sometimes), it will help you burn more fat because of the healthy fats.

A tak jsem se začala zajímat více o celkové složení potravin a jejich přínos pro mé tělo, než jen na samotné kalorie a tuky. Díky tomu mi i opadla chuť na některá jídla, protože mi přijde až děsivé, cpát do sebe všechna ta éčka, jejichž názvy člověk ani není schopen vyslovit. Víte třeba co to je Ponceau 4R nebo třeba Terciální butylhydrochinon? Já to třeba netuším. Vím jen, že tyto látky a jim podobné způsobují výrazné alergické reakce, bolesti hlavy, žaludku, jsou karcinogenní a přesto je můžeme najít v běžných potravinách jako jsou mléčné výrobky, marmelády, brambůrky, sušené ovoce …

Tohle mě přimělo také k tomu, aby přestala pít slazené šťávy (colu, sprite, džusy, minerálky, sirupy) – ať už ty “kalorické” nebo ty “light”. Jedny v sobě totiž obsahují neskutečné množství cukru a v těch “dietních” je cukr nahrazený většinou aspartamem, což je sladidlo, které podle několika výzkumů způsobuje rakovinu mozku.

So I became interested more in the composition and its healthy benefits than focusing on calories and fat. Because of that I lost my interest to some types of food, because it scares me that we eat products containing so much chemicals whose names we aren’t even able to spell. Do you know what is Ponceau 4R or tertiary butyl hydroquinone ? I have no idea. The only thing I know is that these chemicals cause serious allergic reactions, headaches, stomach ache, they are carcinogenic and through it all we can find them in ordinary products like dairy, jams, chips or dried fruit …

It also completed me to stop drinking sweetened drinks (cola, sprite, sodas, sweetened juices, syrups) – the “high calories” ones as well as the “light” versions. The first ones contain crazy amount of cugar and the “diet” ones contain usually aspartame (instead of sugars) that is a sweetener that may cause brain cancer.



Cutting out wheat

Největší změnu jsem zaznamenala potom, co jsem ze svého jídelníčku vyřadila pečivo a veškeré potraviny obsahující pšenici. Nejsem nafouklá, zhubla jsem přes pas a boky a shodila jsem pár kilo.

Vezměte si obyčejný bílý rohlík – obsahuje jen prázdné kalorie, tuk a nemá absolutně žádnou výživovou hodnotu. Dobře, většina lidí, kteří chtějí zhubnout nebo prostě jen jíst zdravě rohlíky není. Ale co “tmavé” pšeničné pečivo, müsli, těstoviny, kuskus … ? Ačkoliv se tyto potraviny tváří “zdravě”, nejsou na tom o moc lépe. Já osobně jsem pšenici kompletně vyřadila. Pečivo nejím vůbec, jím jen rýžové chlebíčky a někdy 100% žitný chléb (i žitné pečivo je často 50/50 s pšenicí). Müsli jsem sice vždycky milovala, ale to obsahuje pšeničné vločky i pšeničnou mouku. Místo něj si dělám někdy domácí müsli z ovesných vloček, medu a arašídového másla. Těstoviny se snažím jíst rýžové a pšeničný kuskus nahrazuji quinoou.

I saw the biggest change on my body after I cut out the pastry and other food containing wheat. I’m not so bloated, I lost the fat around my hips and belly and I lost some pounds too.

Thing of normal croissant – it contains only empty calories, fat and it has completely no nutritional value. Okay, most of people who are trying to lose weight or eat healthy don’t eat croissants. But what about the “dark” wholewheat pastry, müsli, pasta, couscous … ? Altough these products may sound “healthy”, they are not much better than the croissant. Personally I completely avoid the wheat. I don’t eat any pastry, only rice cakes and 100% rye bread (sometimes the rye pastry is made also 50/50 with wheat) sometimes. I’ve always loved müsli, but it contains wheat flakes and wheat flour. Instead of the processed one I make homemade müsli with oat flakes, honey and peanut butter. I try to eat only rice pasta and I replace the wheat couscous with quinoa.

Eating more

Paradoxně od své změny jídelníčku jím více. Dřív mi třeba na snídani stačil kousek sladkého pečiva nebo ovocný jogurt. Dneska by mi taková snídaně rozhodně hlad nezahnala a dávám si místo toho plný talíř ovesné kaše s hromadou ovoce. Nezáleží totiž na tom, kolik jíte, ale co jíte.

Paradoxically I eat more since my diet plan change. I used to eat just a fruit yogurt or some sweet pastry for breakfast. Today I would be still hungry after eating this, instead of that I have a big bowl of oatmeal with a lot of fruit. How much you eat is not as important as what you eat.

WHAT I ACTUALLY (DON’T) EAT

Abych to shrnula, tady je pro ukázku seznam toho, co jím a čemu se naopak vyhýbám.
To sum it up, here is a sample list of what I eat and what I avoid.

  • čerstvé a sušené ovoce / fresh and dried fruit
  • zelenina / vegetables
  • luštěniny / legumes
  • ovesné vločky, pohanka, jáhly, quinoa / oats, buckwheat, millet, quinoa 
  • rostlinná mléka / plant-based milk
  • oříšky / nuts
  • med / honey
  • arašídové máslo / peanut butter
  • hořká čokoláda / dark chocolate
  • kozí mléko / goat milk
  • semínka / seeds
  • rýžové chlebíčky a těstoviny / rice cakes and pasta
  • ryby / fish
  • pšeničné pečivo a těstoviny (a cukrovinky) / wheat pastry and pasta (and sweets)
  • bílý rafinovaný cukr / rafined sugar
  • slazené limonády / sweetened sodas
  • müsli a jiné snídaňové cerálie / müsli and other breakfast cereals
  • mléčná čokoláda / milk chocolate
  • chipsy / chips
  • uzeniny / sausages and ham
  • ochucené mléčné výrobky / flavored dairy products
  • smažená jídla / fried food
  • kravské mléko / cow milk

START RIGHT NOW
Na to, abyste začali cvičit nepotřebujete osobního trenéra, ani drahé sportovní vybavení. Na to, abyste začali hubnout nepotřebujete zázračné pilulky. Na to, abyste začali jist zdravě nepotřebujete dietologem sestavený jídelníček. Potřebujete především vědět, že to opravdu chcete a musíte být ochotni investovat svůj čas a energii. To hlavní, co potřebujete pro dosažení chtěných výsledků je odhodlání, silná vůle a vnitřní motivace. Nepochybuji o tom, že každý z vás ji dokáže najít. Neříkám, že všechno půjde bez problému, že se jednoho dne probudíte, nastartujete svůj nový životní styl a už nikdy se nedopustíte jediné chyby. Neříkám, že je to snadné. Ale možné to určitě je. A VY TO ZVLÁDNETE!
You don’t need personal trainer or expensive sport equipment to start working out. You don’t need magical pills to start losing weight. You don’t need diet plan made by dietologist to start eating healthy. You just need to know, that you really want it and you need to be willing to invest your time and your energy. The main thing you need to achieve your goals is determination, strong will and intrinsic motivation. I have no doubt that you will find it. I’m not saying that you won’t meet any problem, that one day you will just wake up, start your new lifestyle and never make any mistake again. I’m not saying it’s easy. But definitely it’s possible. AND YOU CAN DO IT!
Přeju vám spoustu úspěchu na vaší fitness cestě ! ❤
Wish you luck on your way to fitness ! ❤

8 thoughts on “How I Lost 10 Pounds – Diet Plan Changes (PART 2)

  1. Alexandra Labudíková

    Čtu nadšeně tvoje články, jsem takový tajný obdivovatel. Tvoje články nejsou ani za mák nudné, jsou rozumné, člověk chápe vše co se tu píše, ne jako u tich článků na hubnutí, kde tomu nikdo vlastně nerozumí. Takže děkuju za všechny tvoje tipy, rady a pohledy jak na hubnutí, tak hlavně na celkový přístup a životní styl. Těším se na další článek How I Lost 10 Pounds – Diet Plan Changes, ale i ty další! 🙂

    Like

  2. Adéla Skládalová

    Já jsem žádnou dietu nikdy nezkoušela 😀 A ani nechci, protože většina je to většinou právě jen chvilková záležitost a po ukončení diety vrátí nejenom kila, ale hlavně nezdravé stravovací návyky .. Přeju ať se ti podaří změna, které bys chtěla dosáhnout 🙂

    Like

  3. corinainasblog

    Hello! I have to say that I am speachless. I look at your blog and I think you are doing a great job!!! Don`t stop! So happy that I see young girls that are aware of what are eating.

    You have a fan! hahahah kisses

    Like

  4. Adéla Skládalová

    Thank you so much for such a sweet comment. I love writting this blog but sometimes I'm quite disappointed of the low traffic and stuff like this but comments like yours motivate me to keep working and I feel so awesome to read that I inspired someone

    Like

Leave a comment