Delirium (Lauren Oliver)

“Tvrdí, že když nás vyléčí z lásky, budeme navždy šťastní a v bezpečí. I já tomu věřila. Až doteď. Teď se vše změnilo. Raději budu nakažená láskou, byť jen na zlomek vteřiny, než abych žila stovky let ve spleti lží …”

“They say that the cure for love will make me happy and safe forever. And I’ve always believed them. Until now. Now everything has changed. Now, I’d rather be infected with love for the tiniest sliver of a second than live a hundred years smothered by a lie …”

Lauren Oliver Delirium
DELIRIUM TRILOGY (1.Delirium, 2.Pandemonium, 3.Requiem) 
Author: Lauren Oliver
Genre: Dystopia, fantasy
It kills you when you have it, and even if you don’t.
Příběh knihy se odehrává v USA v budoucnosti, kdy vědci vymysleli lék na nemoc Amor Deliria Nervosa – lék na lásku. Každý musí o svých osmnáctých narozeninách podstoupit proceduru, která ho do konce života ochrání před Chorobou. Léčba slibuje šťastný, poklidný život v bezpečí. Už žádná zklamání, žádná zlomená srdce … 
Lena Halowayová žije s tetou, strýcem a dvěma sestřenicemi. Její matka údajně  spáchala v důsledku nakažení Amor Deliria sebevraždu, když byla Lena malá – rozhodla se raději vzít si sama život, než aby žila bez lásky. Lena se své vlastní procedury naopak nemůže dočkat. V den její evaluace, “zkoušky”, která rozhodne o přidělení vhodného partnera a celém jejím budoucím životě, se ale stane něco nečekaného – zamiluje se. Postupně začíná zjišťovat, že celý její svět a všechno čemu doposud věřila, je lež … 
The story of the book is placed in USA in future, when scientists developed a cure for Amor Deliria Nervosa – a cure for love. Everyone has to undergo the procedure, that will save him from the Disease until the end of his life. The cure promises happy, calm and safe life. No more disappointments, no more broken hearts …
Lena Haloway lives with her aunt, uncle and two cousins. Her mother supposedly committed a suicide in the case of the infection of the Amor Deliria, when Lena was little – she decided to rather take her own life than live without love. Conversely Lena can’t wait for her own procedure. On day of her evaluation, “exam”, that will chose her accurate future partner and that will decide about her whole future life, something unexpected happens – she falls in love. Gradually she starts to find out, that her whole life and everything she used to believe, is a lie …
Jelikož dystopie jsou mým nejoblíbenějším žánrem a Delirium je kniha, o které v mém okolí mluvila spousta lidí, hrozně jsem se těšila, až si ji přečtu. Celá myšlenka knihy o léčbě lásky mi přijde jako velmi originální nápad, který donutí člověka zamyslet se. Je zvláštní si představit, jak by život vypadal bez lásky – jak by byl na jednu stranu možná klidný, vyrovnaný, nebyla by tu možná žádná psychická bolest … ale na druhou stranu by byl neskutečně prázdný, nudný a každý den by byl stejný jako ten předchozí. 
Na knížce se mi líbily právě začátky kapitol, kde byly úryvky ze smyšlených knih a příruček o Amor Deliria, nebo různé citáty, myšlenky, básně o Chorobě. Celkově mi to přišlo hrozně zvláštní a zajímavé, brát lásku opravdu z “lékařského” hlediska.
Because the dystopias are my most favourite genre and Delirium is a book, that a lot of people in my neighborhood were talking about, I was really looking forward to read it on my own. The whole thought of the book, about the love cure seems like really original idea to me, that compel you to think. It’s interesting to imagine life without love – it could be calm, balanced, there may won’t be any mental pain … but on the other side, the life would be so empty, boring and every day would be same as the previous one.
So I especially liked the beginings of the chapters, where were some snatches from fictional books and manuals about Amor Deliria, or some quotes, thoughts and poems about the Disease. Overall I think it was really very weird but interesting to take love from the “medical” point of view.

Když budu mluvit o hlavní hrdince, líbí se mi, jak jí – jak sama říká – “láska otevře oči” a jak se v průběhu děje mění – přestává věřit, všemu co jí všichni okolo říkají, chce poznávat pravdu, nebojí se porušit pravidla. Postavu Alexe si člověk zamiluje okamžitě – ať už po vzhledové stránce, jak ho Lena popisuje, tak jeho charakter. Četla jsem několik recenzí této knihy na internetu a s čím musím souhlasit je to, že moc nedává smysl, co Alex na Laně viděl – jelikož je naprosto obyčejná, není nijak hezká a po stránce charakteru to taky není žádná sláva, protože je ze začátku docela srab, bojí se porušit jakákoliv pravidla a trochu hloupě věří všemu, co se povídá. 
If I should say something about the main heroine, I like how – she actually said it on her own – “love opened her eyes” and how she changes in the course of the story – she stops believing to everything what people say, she wants to find out the truth and she’s not so scared of breaking the rules. You will fall in love with Alex’s character in a while – either visually, how Lena describes him, or his character. I’ve read few reviews of this book on the net and a thing I have to agree with, is the fact that it doesn’t make a sense a bit, why actually Alex fell in love with Lena – because she is absolutely average, she’s not very pretty and her character is not so awesome too – because in the beginning she’s a bit wimp, she’s scared of breaking any rules and she a bit silly way believes to everything that was said to her.

Jinak jsem s knížkou spokojená, dobře se mi četla, děj nebyl vůbec roztahaný a zdlouhavý a pořád se něco dělo. Pokud zrovna nebyla nějaká “akční” scéna, přišlo něco trochu na zamyšlení a člověk se zkrátka u knížky nenudí. Jelikož se na mě valily spoilery ze všech stran, z facebooku, tumblru apod., tak špatný konec jsem očekávala, ale moje reakce byla i tak “No to si děláte .. ?”, protože mě konec dostal a byl prostě hrozný.
Moreover I’m satisfied with the book, it was easy to read, the plot wasn’t too lengthy and stretched and something was still happening. If there weren’t an “action” scene, there were somethink to think about and you just can’t get bored by reading the book. Becauae spoilers were everywhere on the tumblr, facebook etc, I expected some bad ending, but however my raction was “Are you .. kidding?”, because the end was really awful,
Delirium je první díl trilogie – což jsem teda, abych pravdu řekla, nevěděla, když jsem knížku začala číst, protože jsem si myslela, že má jen jeden díl. Další díly si určitě přečtu, ovšem nevím kdy, protože po Vánocích mám zase několik nových knížek a vůbec nevím, kdy se k tomu dostanu. Každopádně po konci prvního dílu moc nevím co od dalších dílů čekat a možná mě i trochu mrzí, že nějaké další díly jsou. Například při čtení Povstalecké trilogie (Divergence) – alespoň podle mého názoru – začal být děj příšerně zdlouhavý a ačkoliv z prvního dílu jsem byla nadšená, tak po dočtení Aliance jsem z toho měla spíš smíšené pocity.
Delirium is the first part of trilogy – that I actually didn’t know when I was reading the book, because I though it has just one episode. I will definitely read the next two parts, but I have no idea when, because I have few new books I got for Christmas, which I need to read. Anyway because of the ending of the first part, I really don’t know what to expect from the other episodes, and I’m little sorry that the book has some continuation. For example when I was reading the Divergent series – at least in my opinion – the story started to be awfully lengthy and altough I was enthusiastic about the first book, when I finished reading Allegiant, I had rather confusing feelings.
Ale zpátky k Deliriu – knížku určitě doporučuji, až na pár drobností se mi moc líbila a přečetla bych si ji znovu 🙂
But come back to Delirium – I definitely recommend the book, except for a few details, I really liked this book and I would read it again 🙂


Příznaky Amor Deliria Nervosa

PRVNÍ STADIUM:
-znepokojení, potíže se soustředěním
-sucho v ústech
-perspirace, pocení rukou
-závratě a dezorientace
-snížená schopnost vnímání, překotné myšlenky
-problémy s racionálním uvažováním

DRUHÉ STADIUM
-záchvaty euforie, hysterického smíchu a zvýšené energie
-období letargie a beznaděje
-změny ve stravování, rychlý úbytek na váze nebo přibírání
-posedlost, ztráta jiných zájmů
-narušená schopnost uvažovat, zkreslené vnímání reality
-narušení spánkového režimu, nespavost a konstantní únava
-utkvěle představy, nutkavé jednání
-paranoia, nejistota

TŘETÍ STADIUM (KRITICKÉ)
-dýchací obtíže
-bolesti v hrudi, v hrdle a v žaludku
-potíže s polykáním, odmítání jídla
-celkový kolaps racionálního uvažování, nevypočitatelné chování, násilné myšlenky a přeludy

ČTVRTÉ STADIUM (SMRTELNÉ)
-emocionální a/nebo fyzická paralýza (částečná neb o úplná)
-smrt

Symptoms of Amor Deliria Nervosa

PHASE ONE:
-preoccupation; difficulty focusing
-dry mouth
-perspiration, sweaty palms
-fits of dizziness and disorientation
-reduced mental awareness; racing thoughts; impaired reasoning skills

PHASE TWO:
-periods of euphoria; hysterical laughter and heightened energy
-periods of despair; lethargy
-changes in appetite; rapid weight loss or weight gain
-fixation; loss of other interests
-compromised reasoning skills; distortion of reality
-disruption of sleep patterns; insomnia or constant fatigue
-obsessive thoughts and actions
-paranoia; insecurity

PHASE THREE (CRITICAL):
-difficulty breathing
-pain in the chest, throat or stomach
-complete breakdown of rational faculties; erratic behavior; violent thoughts and fantasies; hallucinations and delusions

PHASE FOUR (FATAL):
-emotional or physical paralysis (partial or total)
-death


Leave a comment