Love is Love

Jednou jsem byla nemocná a protože jsem se už doma dost nudila, rozhodla jsem se kouknout na DVD, které se u nás doma už dlouho válelo, a bylo jedno z mála, které jsem neviděla aspoň desetkrát. Tím filmem byla Zkrocená hora s Heathem Ledgerem a Jakem Gyllenhaallem.

Stručně o ději: Dva rančeři, Ennis a Jack, se potkají na Zkrocené hoře, kde oba začnou pracovat. Za tu dobu se spřátelí, a jak se říká “přeskočí jiskra”. Když svou práci skončí, každý si jde svou cestou. Přestože se mezitím oba ožení, cítí že to není to pravé a navzájem se jim po sobě začne stýskat. Jake by byl rád, kdyby spolu založili svůj ranč a začali spolu žít. Z toho má ale Ennis strach, protože by ho okolí mohlo odsoudit. Film končí tragicky – Jaka nechá zavraždit jeho tchán, který se na něj celou dobu díval skrz prsty …
Once I was ill and I was quite bored so I decided to watch a DVD with one of the last movies we had at home that I haven’t ever eatched. It was the Brokenback Mountain with Heath Ledger and Jake Gyllenhaall. 
Shortly about the plot: Two rangers, Ennis and Jack meet on the Brokenback Mountain, where they both are working. During that time, they become friends and they finally fall in love. When their work ends, they go their own ways. Altough they get married, they feel that it’s not a right thing and they start to miss each other. Jake would love to establish their own range and start living together. Ennis is scared, because the neighbourhood could judge him. The movie ends tragically – Jake is killed by his father-in-law, who watched him contempt all the time …
I když musím přiznat, že mě film ze začátku moc nebavil, nakonec jsem se na něj dodívala a donutil mě se zamyslet. Našla jsem na internetu na tohle téma pár článků, mezi nimi například tento:
Altough I did’t really like the movie at first, I watched it until the end and it makde me think a bit. I found few posts for this topic on the internet, for example this one:

” Bible nám jednoznačně říká, že homosexualita je hřích, učí, že homosexualita je výsledkem neposlušnosti a zapření Boha. Bůh nestvořil člověka s homosexuálními tužbami. Bible říká, že člověk se stává homosexuálem v důsledku hříchu. Člověk se může narodit se sklony k homosexualitě tak, jako se může narodit s násilnickými sklony a náchylností k jiným hříchům. To však neomlouvá člověka, když se rozhodne pro hřích tím, že se poddá svým hříšným tužbám. Narodí-li se člověk se sklony k hněvu, zuřivosti, dává mu to právo poddat se těmto sklonům? Jistěže ne! To platí i v případě homosexuality. Všechny hříchy urážejí Boha. Homosexualita je jednou z mnoha věcí, které brání člověku vstoupit do Božího království. Podle Bible je Boží odpuštění dostupné stejně tak homosexuálovi jako cizoložníku, modláři, vrahovi, zloději atd.”

“Bible conclusively says, that homosexuality is a sin, it teaches us, that the homosexuality is the result of disobedience and denial of God. God didn’t create man with homosexual desires. Bible says, that man becomes a homosexual due to sins. You can be born tending to homosexuality, like you can be born with susceptibility to other sins. But it doesn’t apologize person, who decides to sin by give in to his desires. If a person is born with susceptibility to anger, fury, does he have rights to give in to these susceptibilities? Of course not! It works same way in case of homosexuality. All sins insult God. Homosexuality is one of things that is defending man to enter the God’s kingdom. According to Bible, God is forgive homosexuals the same way like adulterers, idolaters, murderer, thief, etc.”
 

(http://www.gotquestions.org/Cesky/homosexualita-hrich.html)

Nepřijde vám trochu moc, že homosexualita je podle některých věřících brána jako “stejný hřích, jako vražda”? Jako homosexuál nikomu neubližujete. Nikoho k ničemu nenutíte. Chcete jen svobodně vyjádřit svoje city, mít právo milovat toho, koho milujete. Kde v tom nachází někdo hřích?
Don’t you think it’s quite weird to consider homosexuality as “the same sin like murder”? As gay, you don’t hurt anyone. You don’t force anyone to anything. You just want to freely express your feelings, have rights to love the one you love. What is sinsful about this?

Dlouhou dobu byla homosexualita považována za nemoc, dokonce i v dnešní době ji tak někteří lidé berou. Že je to prostě odchylka, něco proti přírodě, něco co není normální. Samozřejmě, je pravda, že jsou gayové menšina, ale i tak by měli mít stejná práva jako všichni ostatní. Dřív byla homosexualita dokonce označena jako trestný čin a byla zakázána. Jenže sexualitu si člověk nevybírá, jak si někteří myslí. Nedá se nijak “léčit” ani se s tím nedá “prostě přestat”. Ano, můžete žít celý život ve lži, lhát sami sobě a potlačovat to, jenže takoví život přece nemůže být plnohodnotný …
For a long time, the homosexuality was considered as ilness, even nowadays some people still have this opinion. That it’s just something against the nature, something that is not normal. Of course, homoseuxals are minority, however they should have the same rights as everyone else. Not so long time ago, homosexuality was a crime and it was banned. But you can’t “choose” your sexuality, altought some people think so. You can’t “cure” it and you can’t “just stop”. Yes, you can live in lie for your whole life, lie to yourself and repress it, but this life can’t be a lot of value …

Jaký je váš názor? Měl by mít člověk právo vybrat si, koho bude milovat?
What is your opinion? Should people have rights to choose who will they fall in love with?

3 thoughts on “Love is Love

Leave a comment